// کد مطلب: ۲۴۷۷۹

چرا طرح «حصار» در مذاکرات برگزیت بحث‌برانگیز شده است؟

چرا طرح «حصار» در مذاکرات برگزیت بحث‌برانگیز شده است؟
لینک کوتاه کپی شد

طلانیوز: با رای هفته گذشته مجلس عوام بریتانیا ترزا می، نخست‌وزیر این کشور ماموریت یافت تا بار دیگر به بروکسل بازگردد و با مقامات اتحادیه اروپا بر سر شرایط برگزیت مذاکره کند.

به گزارش یورونیوز،مساله مورد بحث اصلی در دور جدید مذاکرات سه روزه، که از دوشنبه آغاز شده است، نحوه مدیریت مرزهای زمینی با جمهوری ایرلند است.نمایندگان بریتانیا خواهان آن هستند که دولت با پرهیز از تن دادن به راه حل موسوم به «حصار» ایرلندی، برای یافتن توافقی جایگزین تلاش کند.

طرح موسوم به «حصار» چیست؟

این طرح به این منظور پی ریزی شده است تا از احداث مرزی فیزیکی میان جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی جلوگیری کند و بخشی از توافقنامه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به حساب می آید که ترزا می در ماه نوامبر آن را با مقامات اتحادیه امضا کرده است.

این راه حل موقت که «حصار» نام گرفته است تنها زمانی قابلیت اجرا پیدا می‌کند که بریتانیا و اتحادیه اروپا پس از اجرای برکسیت هنوز بر سر یک پیمان تجاری به توافق نرسیده باشند.

مطابق این راه حل موقت تا هنگامی که پیمان جامع جدید میان طرفین امضا شود، بریتانیا قوانین قبلی اتحادیه را در خصوص مواد غذایی و کالاهای تجاری خود اعمال می کند و عملا در منطقه گمرکی اتحادیه اروپا باقی می ماند.

طبق این راه حل، تا زمان اجرای یک پیمان تجاری جامع با اتحادیه اروپا، بریتانیا عملاً در اتحادیه گمرکی اروپا باقی می‌ماند و قوانین اتحادیه اروپا درباره کالاها و مواد غذایی را نیز همچنان در ایرلند شمالی اجرا می‌کند.

علت طرح این راه حل و پرهیز از کشیدن خط مرزی فیزیکی بین جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی توافقی است موسوم به «پیمان جمعه نیک» که پس از سی سال درگیری در سال ۱۹۹۸ بین این دو ناحیه بسته شد. به موجب این پیمان نباید خط مرزی فیزیکی میان دو بخش کشیده شود.

بریتانیا بیم آن را دارد که در صورت ایجاد مرز، این منطقه بار دیگر شاهد تنش و درگیری باشد.

چه کسانی با «حصار» مخالفند و چرا؟

مشکل اما اینجاست که نمایندگان مجلس بریتانیا به شدت با راه حل «حصار» مخالف هستند.

نمایندگان مجلس عوام بیم آن را دارند که اتحادیه اروپا برای مدتی نامعلوم بریتانیا را در وضعیت موقتی حصار نگه دارد. در این حالت و مادامی که «حصار» ادامه داشته باشد، بریتانیا مجبور به اعمال قوانین تجارتی یکپارچه اتحادیه اروپاست و نمی‌تواند قوانین خود را در تجارت با دیگر کشورها لحاظ کند.

اتحادیه اروپا تا کنون درباره هرگونه مذاکره مجدد مقاومت نشان داده و اعلام کرده است شرایط توافق شده قبلی غیرقابل تغییرند.

چه گزینه هایی روی میز هستند؟

یک راه حل جایگزین این است که به منظور پرهیز از احداث مرز فیزیکی، از فن آوری های نوین برای کشیدن مرز استفاده کرد. با این حال بنا به گفته سابین ویند، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در امور برکسیت، اجرایی کردن این راه حل «دست‌کم تا چند سال دیگر غیرمحتمل است». از طرف دیگر حتی اگر این فن آوری های نوین، بازرسی های مرزی را تسهیل کند، باز هم آن‌ها را به تمامی حذف نخواهد کرد.

یک راه حل دیگر آن است که برای «حصار» یک تاریخ انقضا قائل شد. به این صورت که خواه پیمان جدید میان بریتانیا و اتحادیه اروپا حاصل شده باشد خواه نه، وضعیت «حصار» در تاریخی مشخص پایان یافته تلقی خواهد شد.

این طرح که در میان نمایندگان بریتانیا طرفدارانی دارد، با مخالفت شدید اتحادیه اروپا روبه روست که می‌گوید تاریخ انقضا تنها وقتی است که پیمان تجاری جدید امضا شده باشد.

یک گزینه دیگر آن است که بریتانیا به جای تلاش برای اصلاح متن توافقنامه جدایی، بر روابط آینده اش با اتحادیه اروپا تمرکز کند.

با این حال آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان گفته است که با «خلاقیت» راه حلی برای مسئله ایرلند شمالی به دست می‌آید.

روز ۱۴ فوریه ترزا می به مجلس عوام بازخواهد گشت و گزارش نتیجه مذاکرات را ارائه خواهد داد. فردای آن روز رای گیری بر سر توافق جدید انجام خواهد شد.

ناظران شانس زیادی برای موفقیت جلب یک توافق جدید ظرف ۱۰ روز آینده متصور نیستند. دور از ذهن نیست که ترزا می بتواند موافقت اتحادیه را برای تغییرات چند ماده بگیرد، اما به نظر نمی‌رسد هیچکدام از این تغییرات بنیادین باشند. مشکل عمده دیگر آن است که اتحادیه اروپا شک دارد که حتی اگر به تغییرات تن دهد، مجلس بریتانیا به طرح جدید رای مثبت دهد.

در نتیجه ممکن است نمایندگان مجلس به سمت یک توافق کاملا جدید حرکت کنند، یا بخواهند رفراندومی دیگر برگزار کنند.

چرا طرح «حصار» در مذاکرات برگزیت بحث‌برانگیز شده است؟

تبلیغات متنی

ارسال دیدگاه