حسین گروسی مطرح کرد:
منطقه آزاد ماکو، چهارراهی به سوی توسعه اقتصادی با تمرکز بر دیپلماسی، تجارت و گردشگری
حسین گروسی، مدیرعامل منطقه آزاد ماکو، در اجلاس بینالمللی نقش دیپلماسی در توسعه اقتصادی از طرح جامع جدید این منطقه خبر داد. این طرح که با تمرکز بر چهار محور تجارت و لجستیک، توسعه کشاورزی و شیلات، بهرهبرداری از معادن و گردشگری طراحی شده است، ماکو را به قطب ترانزیت و اقتصاد دانشبنیان در شمال غرب کشور تبدیل میکند.
به گزارش اختصاصی خبرنگار طلانیوز: حسین گروسی، مدیرعامل منطقه آزاد ماکو در اجلاس بین المللی نقش دیپلماسی در توسعه اقتصادی منطقه آزاد و تجاری صنعتی ماکو گفت: ایران چهارراه ارتباطی جهان و منطقه آزاد ماکو نیز سرزمین چهار سو است که بالغ بر حدود ۴۰۰ هزار هکتار وسعت دارد.
گروسی افزود: در طرح جامعی که دو هفته پیش در کارگروه دبیرخانه منطقه آزاد تصویب شد و روز گذشته نیز دبیر کل مناطق آزاد کشور قول مساعد داد که به سرعت در شورای عالی مناطق آزاد مطرح و تصویب شود، به مثابه نقشه راهی در زمینه سرمایه گذاری خواهد بود.
وی در ادامه گفت : در این طرح جامع بر چهار بخش تمرکز ویژه شده که حوزه تجارت، حمل و نقل و لجستیک، از جمله آنهاست. در این راستا دهکده لجستیک به مساحت یک هزار و ۸۲۰ هکتار طراحی شده که می تواند مورد استفاده کشورهای همسایه قرار بگیرد. این نقطه شامل راه آهن، بندر خشک و سردخانه ها و فرودگاه و… است.
گروسی اظهار کرد: از این رو اگر کریدور اکو را فعال کنیم، راه آهن به سمت سرخس و تبریز و چشمه ثریا و در نهایت به ترکیه متصل خواهد شد. این کریدور ادامه کریدوری است که چینی ها برای اتصال شرق و غرب در نظر گرفته اند. در کریدور چین ۳ شاخه طراحی شده است؛ شاخه شمالی آن از روسیه و اوکراین عبور می کند که بسیار سخت است. کریدور میانی از ارمنستان و آذربایجان و ترکیه است که در دریای خزر نیازمند مسیر رورو است که هزینه بر است. شاخه جنوبی کریدور چین نیز از سرخس و چشم ثریا است.
مدیرعامل منطقه آزاد ماکو خاطرنشان کرد: ترانزیت کالا از کریدور چین حدود هزار میلیارد تومان است و اگر ۵۰۰ میلیارد دلار ترانزیت کالا از جنوب شرق آسیا به اروپا را در نظر بگیریم، ۱۵۰۰ میلیارد دلار کالا از این مسیر به اروپا خواهد رفت و اگر ۱۰ درصد درآمد ترانزیتی داشته باشد، به ۱۵۰ میلیارد دلار می رسد که چند برابر مجموع درآمد نفتی ایران است.
گروسی اظهار داشت: طرح اتصال چشم ثریا به ترکیه مطالعات اولیه را پشت سر گذاشته است و از همین رو می توانیم در قالب برنامه جامع این طرح را پیش بیریم.
وی با اشاره به دومین محور طرح جامع منطقه آزاد ماکو گفت: توسعه محصولات غذایی با ارزش بالا و کم آب بار در دستور کار قرار گرفته است. به همین دلیل برای نخستین بار بزرگترین مزرعه غرب آسیا به وسعت ۲ هزار و ۹۰ هکتار برای کاشت گردو و پسته مدنظر قرار دارد. این مزرعه بزرگترین مدل باغی در غرب آسیا و جهان است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو با بیان اینکه در بحث شیلات هم تولید ماهی خاویار، ماهی سوف و شاه میگو در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: بنابراین با تولید ماهی خاویار و سوف می توان در این زمینه درآمدزایی خوبی ایجاد کرد و با توجه به مذاکراتی که با سرمایه گذاران داشته ایم، می توانیم در این بخش مگاپروژه هایی را تعریف کنیم.
گروسی، موضوع سوم در طرح جامع منطقه آزاد ماکو را مربوط به معادن دانست و عنوان کرد: در این بخش پایانه صادرات سنگ را با استفاده از فناوری های نوین طراحی کرده ایم که محصولات از این مسیر به سمت اروپا صادرات شوند.
وی با اشاره به اینکه گردشگری، چهارمین محور طرح جامع منطقه آزاد ماکو است، اظهار کرد: تاکنون بیشترین گردشگران ایران به شمال و جنوب کشور رفته اند؛ در حالی که بهترین منطقه برای گردشگران شمال غرب کشور است که دو منطقه آزاد ارس و ماکو در آن قرار دارد. در این محور می توانیم توریسم سلامت، توریسم آموزشی و توریسم تفریحی را دنبال کنیم.
مدیرعامل منطقه آزاد ماکو با اشاره به وجود بهترین پزشکان در ایران گفت: به همین دلیل می توانیم موضوع توریسم سلامت را به عنوان یک مزیت دنبال کنیم؛ همانطور که امروز بسیاری از اروپایی ها برای دریافت خدمات درمانی به ترکیه می آیند. در بخش تفریحی نیز منطقه آزاد ماکو چیزی از قشم و کیش ندارد.
وی ادامه داد: یکی از نکاتی که باید برای توسعه حمل و نقل ریلی مورد توجه قرار بگیردف افزایش سرعت قطار است. به عبارت دیگر سرعت قطار باری باید به ۱۶۰ کیلومتر و سرعت قطار مسافری باید به ۲۵۰ کیلومتر برسد تا به سرعت قطار ترکیه برسد. طبق مطالعاتی که انجام شده امکان افزایش سرعت قطار وجود دارد و می تواند میزان جابجایی بار را از ۴ میلیون تن به ۲۰ میلیون تن برساند.
مدیرعامل منطقه آزاد ماکو با تاکید بر اینکه مزیت توسعه شرکت های دانش بنیان در این منطقه وجود دارد، گفت: در کیش گردشگری بیشتر محور توسعه است یا در چابهار اقتصاد دریا محور برند شده است و در ماکو نیز اقتصاد دانش بنیان می تواند برندینگ شود و به نقطه اتصال نخبگان جوان ایران با جهان تبدیل شود. در همین زمینه نیز مذاکراتی با معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری مذاکراتی داشته ایم تا مرکزی احداث شود و در همین زمینه ارتباط نخبگان ایران از مسیر فرودگاهی ماکو و استانبول فراهم خواهد شد.
ارسال دیدگاه